Gezonde tussendoortjes?
Ik krijg vaak de vraag: Wat is nu een gezond tussendoortje?
Een betere vraag is misschien wel: “is het wel gezond om tussen de maaltijden door te eten?”
Alles wat je in je mond stopt is lichaamsvreemd, het komt van buiten. Je gaat er vanzelfsprekend vanuit, dat je lichaam het verteerd, de voedingsstoffen eruit haalt en het restantje wat overblijft er aan de onderzijde weer uit werkt.
En iedere keer als je iets in je mond stopt gaat ook jouw immuunsysteem aan het werk. Je wilt tenslotte niet ziek worden van de “foute” beestjes die erop kunnen zitten. Om dit goed te kunnen doen ontstaat er dan een (kleine) ontsteking.
Daarnaast gaan ook andere organen aan slag, zoals b.v. je alvleesklier die er voor zorgt dat je voeding, met behulp van enzymen, opgeknipt wordt in hele kleine stukjes glucose, vetten en eiwitten.
Je spijsvertering gaat dus bij ieder hapje ook aan.
Energie(k)
Een actief immuunsysteem en al dat spijs-verteren kost energie! Dus iedere keer als je eet, heb je hier energie voor nodig. En die extra energie kun je maar 1 keer uitgeven. Vaak heb je daar niet direct last van. Maar als dit jaren duurt gaat je lichaam de energie, die hiervoor nodig is, “pikken” van andere onderdelen van je lichaam en krijg je klachten en/of word je vermoeid.
Zijn er gezonde tussendoortjes?
Als je dit zo leest, snap je direct dat het eten van gezondere tussendoortjes eigenlijk ook niet zo gezond is. Ook daar moet je lichaam voor aan het werk. Natuurlijk is een gezonde keuze wel altijd een betere keuze.
Even uitrusten
Het is dus belangrijk om je lichaam rust te gunnen tussen de maaltijden door en als je beetje bij beetje afgekickt bent van alle tussendoortjes, kun je misschien zelfs eens een maaltijd over slaan en eet je af en toe twee keer per dag.
En nee, dat betekent niet dat je weinig hoeft te eten. De maaltijden die je eet maak je lekker, voedzaam en volwaardig! Varieer hiermee volop! Dan ben je voldaan en krijg je energie!
Kick af van je tussendoortjes met gezondere hapjes.
Het hoeft niet allemaal in 1 keer. Neem de tijd om af te kicken.
Stap 1:
Hou eerst eens bij wat je allemaal eet, hoe vaak en welke keuzes je hierbij maakt.
Stap 2:
Ga dan je ongezonde tussendoortjes vervangen door een gezonde variant. Je zult merken dat je hierdoor al meer voldaan bent en minder snaai-trek krijgt.
Stap 3:
Kijk vervolgens of je de momenten terug kunt brengen door steeds een tussendoortje te schrappen.
Gek genoeg zul je merken, dat je meer energie krijgt door minder te gaan eten!
Stap 4:
Eet niet meer na 20:00 uur ’s avonds. Dan heeft je lijf de tijd om alles goed te verteren. En bouw je automatisch al een mooi rustmoment in tot de volgende dag.
Voorbeelden van gezonde tussendoortjes:
- Fruit – neem niet meer dan 2 stuks per dag tussendoor
- Rauwe, ongezouten nootjes – 1 handje ( geen pinda’s, dat zijn geen noten maar peulvruchten)
- Rode paprika
- Zoete puntpaprika – deze kun je ook vullen met wat cottage cheese, kruidenkaas of zo
- Snoeptomaatjes en/of komkommer evt. met wat kruidenroomkaas
- Gekookt eitje – kan ook in 4 delen met wat kruidenroomkaas, bieslook en omwikkeld met rauwe ham
- ca. 10 olijven
- augurken in plakjes ham (ca. 4 halve augurken)
- Stukje pure chocolade (minimaal 70%)
- Een dadel of ongezwavelde abrikozen (neem dit niet te veel en te vaak, hier zit veel suiker in en daar krijg je weer meer trek van)
De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn!
En af en toe heerlijk genieten van het leven blijft natuurlijk ook belangrijk. Als je daarna de draad weer oppakt, blijf je mooi in balans.
Succes!